Waar zitten we

donderdag 29 augustus 2024

Gieselau kanaal-Cuxhaven

En wéér vroeg op! Maar nu met een goede reden; rond 10:30 is het hoog water op de Elbe achter de sluis van Brunsbüttel en een dik uur later gaat de ebstroom lopen. Het is zo'n 4 uur varen tot de sluis en voordat we gaan schutten naar de Elbe willen we nog even de hond uitlaten en boodschappen doen. Nu mag je als pleziervaart alleen tussen zonsopgang en zonsondergang op het Noord- Oostzeekanaal varen dus precies om 06:20 los van onze overnachtingsplek en met de zon nét boven de kim draaiden we om 06:30 het kanaal weer op.



Na een langzamerhand steeds warmer wordend tochtje kwamen we op 10:30 in een ondertussen bloedheet Brunsbüttel aan en zijn we na de plichtplegingen voor de sluis gaan liggen. Uiteindelijk zijn we rond 12:00 geschut en hadden we op de Elbe ten minste een ligt verkoelend briesje. We hadden al vlot 3,5 tot 4 knopen stroom mee en konden we 2 uur later scherp bakboord uit de jachthaven van Cux indraaien. Dit is altijd wel een dingetje, want als je te laat indraait word je met een noodgang voorbij de haven gezet door de stroom. Uiteindelijk een prima plekje gevonden eneven achter de boot afkoeling gezocht. 



Morgen, vrijdag 30 augustus, blijven we in Cux vanwege een NW wind, vrijdag op zaterdagnacht draait de wind dan weer naar N tot NO en kunnen we om 02:00 met het tij mee de Elbe af en de Noordzee op richting Norderney.

Laboe-Gieselau kanaal

Dit wordt een korte post; het was woensdag 28 augustus eigenlijk een routinetochtje, zonder bijzonderheden en met opvallend weinig beroepsvaart.

In Rendsburg was het druk bij de graanoverslag en de Schwebefähre daar is altijd leuk om te zien. 


Uiteindelijk lagen we weer mooi voor de sluis in het Gieselaukanaal voor een rustige nacht. 

Morgen richting Brunsbüttel, schutten en dan met het tij mee naar Cuxhaven.

Kappeln-Laboe

En weer was het vroeg dag, we zijn dinsdag 27 augustus weer richting Laboe gegaan aan de oostoever van de Kielerförde, zo ongeveer onze vaste stek voordat we het Kieler kanaal, of Noord-Oostzee kanaal opgaan. 

Vanaf Kappeln is het ongeveer 21NM en met een lichte zuidelijke wind konden we het eerste stuk mooi rustig zeilen. 

Bij het Sperrgebiet Schönhagen, een stuk water van ongeveer 3 bij 6Nm met op de hoeken gele tonnen met een rode band, waar je écht weg moet blijven anders loop je het risico op een flinke boete, lag een Duitse mijnenveger die blijkbaar met een oefening bezig was. Deze riep ons op of we hem met minimaal 4 kabels (1 kabel = 0,1Nm = 185,2m) wilden passeren, dat was ongeveer het enige bijzondere aan dit verder rustige tochtje. In Laboe hebben we verder rustig aan gedaan en 's avonds zijn we uit eten geweest met een stel vrienden die met hun boot in de buurhaven lagen. Daarna op tijd de kooi in en morgen op tijd richting de sluizen van Holtenau, schutten en dan door naar het Giesalau kanaal voor de nacht, iets over de helft van het bijna 100km lange Noord- Oostzeekanaal.

maandag 26 augustus 2024

Høruphav-Kappeln

We hebben zaterdag 24 augustus wee een stapje gemaakt richting Kiel, we zijn vroeg vertrokken omdat we recht tegen de wind in zouden hebben nadat we de Flensburger Fjord uit zijn. 

Na een paar uur hakken op de motor zijn we de Schlei opgedraaid en zijn deze keer Schleimunde Lotseninsel en Maasholm voorbij gevaren tot Kappeln. Vanwege de voorspelde harde westenwind en een buienlijn die zaterdagavond door lijkt te komen liggen we daar goed beschut in de gemeentehaven van Kappeln met uitzicht op de grote brug. Dit bleek achteraf een goede keuze; Høruphav heeft flink onweer, regen en wind gehad, wij enkel een licht buitje en weerlicht aan de horizon.

De Schlei loopt ver het binnenland in en heeft stroomopwaarts veel jachthavens. Onze oude boot ligt als het goed is ook stroomopwaarts in Arnis. Kappeln is weer een nieuwe plek voor ons dus we hebben zondag het stadje verkend en de rubberboot schoongemaakt en opgeruimd; we gaan vanaf nu niet meer ankeren.

Zondagavond zijn we nog even de brug overgestoken en hebben we de promenade een eindje afgelopen, je kunt nu goed merken dat het al weer vroeg donker wordt...


Maandag blijven we ook nog een dagje, dinsdag zullen we dan verder richting Kiel gaan.

vrijdag 23 augustus 2024

Dyvig-Høruphav

En daar is ie dan...! De eerste zomerstorm in onze vakantie, tenminste op de Noordzee. 

Wij liggen ondertussen aan de zuidkant van het (schier-)eiland Als, in Høruphav. We zijn hier dinsdag 20 augustus al heen gevaren om een goed plekje te verzekeren en dat is gelukt; we liggen mooi langszij een steiger, makkelijk voor op- en af met hond, fietsen en kar.

Vanuit Høruphav kunnen we nog wat fietstochtjes maken en zijn we nog een aantal dagen in Denemarken tenminste. Doorvaren naar Kiel had niet zoveel zin want alles richting Kielerkanaal en Noordzee gaat het toch ophopen met boten, in afwachting van beter weer.

Woensdag hebben we de fietsen gepakt en zijn we naar Sønderborg gegaan, zoveel mogelijk het Gendarmstien volgend, een soort 84km lang Pieterpad en een van de mooiste wandelroutes in Denemarken. De middag hebben we in Sønderborg doorgebracht, lekker slenteren door de oude straatjes en bij een bui een terrasje pakken.



Donderdag zijn we naar het oosten gefietst, naar Vibæk Møle; een klein museumdorpje met watermolen, windmolen, een oude bakkerij en paar kleine werkplaatsjes. Helemaal in een 19e eeuwse setting. Sinds 1987 is het eigendom van een stichting en een Duits (zeer) alternatief kunstenaars stel voerde daar de scepter. We hebben daar, in afwachting van een overtrekkende bui, 'De toestand in de wereld' even met ze doorgenomen😁 



Vrijdagmiddag zal het hoogtepunt zijn wat betreft het windveld en gaan we maar even aan de wandel en o.a. de bijboot inpakken. Volgende week lijkt het weer zomer te worden in de Duitse Bocht...

donderdag 22 augustus 2024

Middelfart-Dyvig

We hebben de mooie Gamle Havn van Middelfart achter ons gelaten en we zijn weer gegaan voor 'Plan B': doorvaren naar Dyvig. 

We zitten nu langzaam aan een beetje richting Kiel te plannen en er zitten een aantal dagen aan te komen met harde wind. Daarnaast wil ik de dieseltanks (tank 110 liter en 2 vaten van samen 45 liter) optoppen met 'schone diesel'. We hebben in Noorwegen en Zweden, bij gebrek aan beter, gevaren op gewone diesel, maar de laatste jaren varen we bij voorkeur op HVO100 brandstof, dit is synthetische diesel gemaakt van gas (met name Shell GTL) of gemaakt van reststoffen (Met name Neste MY), Neste MY heeft de voorkeur omdat dit van afvalstromen gemaakt wordt. Helaas ontkom je er niet aan om brandstoffen te gebruiken; 100% alles op zeil doen gaat op dit soort reizen niet werken.

Dus op naar Dyvig Bro want daar is GTL te krijgen én we zijn nog niet in die haven geweest. Aan de zuidkant van de baai hebben we al wel een keer gelegen, net als in Mjels, in een zijtak van deze baai.

Morgen duiken we Als Fjord en de Als Sund in richting Sønderborg en daarna nog een klein stukje door naar Hørup Hav, waar we -waarschijnlijk een aantal dagen- 'op stootgaren' gaan liggen voor de oversteek naar Kiel.

maandag 19 augustus 2024

Æbelø-Middelfart (Gamle Havn)

Het is weer gelukt! We hadden een plekje naast het op één na oudste jacht van Denemarken (1872), de 'Nordstjernen'. De Gamle Havn blijft een prachtige plek.

We hebben tot Strib een mooi bezeild koersje en de stroom mee, het laatste stuk maakt een soort 'S' slinger en het is een tochthoek met rare wind- en stroomwervelingen, dus de laatste 3 kwartier hebben we de hakkepuf er bij gezet.

26 jaar geleden waren we voor het eerst in Middelfart met onze Waarschip 28LD, toen was het ons meest noordelijke punt. Je had toen NO van de Gamle Havn alleen nog maar overslag terreinen en loodsen, sindsdien is er gigantisch gerenoveerd en zijn er moderne woningen, een multifunctioneel centrum, 2 jachthavens en een grote camperplaats gekomen. Dit zit er allemaal mooi uit, maar is naar onze smaak, ook wat steriel, wij geven de voorkeur aan de oude Handels/visserij havens (als het lukt), maar het contrast en de aansluiting van oud en nieuw is goed gelukt.

Pech voor Mo; we kwamen op zondag aan, dus de winkelstraat was uitgestorven, maar de supermarkt was wel open dus we konden nog even victualie aanvullen. Na 's avonds nog een rondje met de hond weer de kooi in voor een lekkere lange nacht.

Morgen, maandag 19 augustus, is het de bedoeling om naar Årø te zeilen en klein eiland tegenover Årøsund. 'Plan B' als de voorspelde harde zuidenwind doorzet, is doorvaren naar Dyvig of Mjels aan het begin van de Alsfjord en Alssund.

zondag 18 augustus 2024

Snaptun-Æbelø

De weersverwachting houdt stand met een mooi W-ZW windje en een rustige nacht, dus het plan om zaterdag te ankeren bij Æbelø ook. Vanuit Snaptun moesten we het eerste uurtje even op de motor, maar daarna was het een mooi rustig zeilrak richting de NO kant van Æbelø. We waren niet de enige boot met ankerplannen, tegen de avond lagen er een kleine 30 boten rondom het eiland.


Nadat we vast lagen achter het anker, zijn we eerst met de bijboot naar een klein stukje strand gevaren om de hond uit te laten, daarna even relaxen aan boord en weer naar het strand toe, maar nu voor een wandeling op de kliffen.




Ook hier is sprake van continue erosie en zo glijden er steeds weer een paar bomen de diepte in, een imposant gezicht om te zien!



Na het avondeten aan boord was het wachten op de zonsondergang en dat werd meer dan beloond!


Morgen gaan we naar Middelfart en hopen we een plekje te vinden in de Gamle Havn, weer een stap naar het zuiden.

vrijdag 16 augustus 2024

Hou-Snaptun

En dan donderdag 15 augustus toch nog naar Snaptun, een haventje waar we ook nog nooit waren geweest, tenminste dat dachten we... 

We hadden een mooi zeildagje voor de boeg met een tochtje van een kleine 15NM met eerst een lichte en later matige ZW wind.

Snaptun is een veerhaventje met direct er naast een best veel grote visserijhaven, waar nu enkel nog een paar boten liggen voor de viskwekerijen hier voor de kust. En ja hoor: vlak voor de haveningang zei Mo weer "hé ik herken dit; hier zijn we eerder geweest!" Het wordt minder met ons...

De veerboten gaan van Snaptun naar het eiland Endelave (1 uur varen) en naar het 500m hier vandaan liggende kleine eilandje Hjarnø. Het veerbootje naar Hjarnø parkeerd pal achter onze ligplaats en gaat zo'n 30! keer heen-en-weer, van s'morgensvroeg 06:00 tot 22:00 in de avond. Heet bootje knalt met een flinke gang het haventje in en remt pas de laatste 20m hard af, wel een leuk gezicht.

Ook in Snaptun is het heerlijk rustig, behoudens ook hier de Efterskole. De havenmeester en zijn partner runnen, naast de haven, ook een restaurant met heerlijke Oosterse gerechten, dus daar de eerste avond nog even lekker gegeten. 

Morgen -vrijdag- krijgen we nog een regenfrontje over met in de middag weer opklaringen, we blijven hier daarom nog een tweede nachtje liggen en gaan dan zaterdag waarschijnlijk ankeren bij het schiereiland Æbelø, dáár zijn we wél eerder geweest😊 

Tunø-Hou

We waren woensdag 14 augustus van plan om, na 2 nachten op Tunø, naar Snaptun te zeilen, met als 'Plan B' Hou. Met weinig wind zijn we vertrokken uit het altijd mooie Tunø. 

Nadat we een half uurtje onderweg waren, leek een regen- en onweersfront boven Hamburg toch nog een beetje onze kant op te trekken, omdat we totaal geen haast hebben zijn we dus overgeschakeld op 'Plan B'; een tochtje van nog zo'n 8NM naar Hou. Met weinig wind zijn we dan nog een uurtje of 2 op het water en dus ruim op tijd in de haven voor de eventuele regen en onweersbuien. Dus op naar Hou, een haventje waar we nog nooit geweest waren -tenminste dat dachten we...-. Toen we vlak voor de haven waren zei Mo al "hé, hier zijn we eerder geweest..!?", wat ik -totdat, na een rondje lopen en de foto's op OneDrive nagezocht te hebben- bleef ontkennen. Het bleek dus inderdaad dat we hier in 2016 ook al waren geweest... Nu is het ook een best slaperig plaatsje met veel vakantiewoningen, een mooi strandje en de veerhaven naar Tunø en Samsø. 


Ook hier merk je goed dat de Deense vakanties ook grotendeels afgelopen zijn. Los van een verdwaalde Zweed en een paar Denen, zijn het nu vooral Duitse boten die nog op pad zijn. Het aantal Nederlandse boten valt nu ook flink terug. In de praktijk heeft dit wel tot gevolg dat er wat minder boxen vrij zijn in de havens, omdat de vaste ligplaatshouders weer terug zijn op hun plek. 

Wat verder opvalt is dat de 'Efterskole' weer begonnen zijn; een soort internaat waar kinderen tussen de 14 en 18 jaar 1 of 2 jaar doorbrengen, met -verspreid over Denemarken- zo'n 20.000 studenten. 

Morgen lijkt het een prachtige zeildag te worden om met een ZW windje naar Snaptun te zeilen.

dinsdag 13 augustus 2024

Odden Havn-Tunø

Na nog een mooie zonsondergang in Odden Havn zijn we donderdag 12 augustus rond 11:00 vertrokken en hebben we even doorgezet en zijn Samsø aan de noordkant voorbij gevaren richting Tunø, net west van Samsø.  


We kwamen door het late vertrek -er stond die morgen nog een dikke zee na de winderige dagen- ook laat aan, maar we vonden nog een mooie plek tussen palen waar de voertaal weer Duits was; meer dan de helft van alle boten heeft een Duitse vlag, je kunt merken dat de Scandinavische vakanties zo ongeveer afgelopen zijn. 


Na een warme hap in de kuip, was het vroeg in de kooi met morgen een rondje eiland in het vooruitzicht.

We zijn al vaker op Tunø geweest, onder andere vorig jaar. Dit eilandje -en dan met name de haven en directe omgeving- doet me heel erg denken aan Vlieland 40 jaar geleden; een klein haventje, waar het in het hoogseizoen stapelen is, met een kneuterig havengebouwtje, een mooi strand direct aan de haven en het dorpje op loopafstand. Een rondje eiland is ongeveer 8km langs een smal padje, soms over het strand, dan weer langs steile kliffen en af en toe een stukje bos.



Op een aantal plaatsen zitten veel oeverzwaluwen, die de Mc Donalds boven hun huis hebben, in de vorm van bloemrijke velden met veel insecten.

 

Door erosie wordt het eiland, net als de rest van de Deense kust, ieder jaar een beetje kleiner, waardoor de 'gebaande paden' langzamerhand de waarschuwingsborden met 'Houdt minimaal 2m afstand van de klifrand' een beetje achterhaald maken; sommige borden donderen nog net niet naar beneden. 

We blijven hier in eider geval 2 nachten en gaan daarna waarschijnlijk de oostkust van Jutland opzoeken, er zijn daar een aantal havens waar we nog nooit zijn geweest.