Waar zitten we

maandag 3 juli 2017

Lissabon-Horta

We zijn in Horta! Na iets meer dan 1000 zeemijl, bijna 2000km in 7 dagen en 10 uur zit het stuk oceaan tussen Lissabon en de Azoren er op!
Samengevat was de tocht onder te verdelen in vieren; het eerste stuk hoog aan de wind, op de windvaan redelijk hakken met een al westelijke deining en sturend op de windvaan, het tweede stuk op het handje kruisend met een afnemende, naar west draaiende wind, het derde stuk waar we met bijna halve wind en gemiddeld 7,5 knoop bijna drie etmalen 180 mijl per etmaal wegtikten en ten slotte het vierde stuk vanaf Sao Miguel naar Horta met nagenoeg nul wind, 24 uur op de motor.
Omdat Petra van Hans en Mo al op Horta waren en omdat Petra, Hans en Eddy a.s. vrijdag al weer naar huis vliegen hebben we dat laatste stuk op de dieselfok gedaan zodat we samen nog even Horta kunnen verkennen.
De windsterkte varieerde, met uitzondering van de motor-cruisade door de Azoren, tussen de 10 en 20 knopen, geen neerslag van betekenis, een wassende maan tussen de 10 en 60%, elke dag wel een keer dolfijnen, maar (nog) geen walvissen.



We liggen na een soepele inklaring nu met de boot recht voor het fameuze 'Cafe Sport Peter' in een haven vol met niet nieuwe maar stuk voor stuk goed uitgeruste boten en een hartstikke leuke sfeer!
Mo en Petra kwamen om een uur of 11 aan boord en na de boel een beetje opgeruimd te hebben zijn we met een kuub wasgoed naar het appartement gegaan waar we, na een schropbeurt, nu even aan het relaxen zijn.
Terugkijkend en tocht zonder problemen, met uitzondering dan van het stuk waar we, tegen een toch al lichte wind zaten te kruisen met en 'snelheid' die ik niet kon plaatsen. Uiteindelijk bleek dat we waarschijnlijk precies midden in een drijvende lijn van een meter of 50 waren gevaren die we dus zo'n driekwart dag met ons meegesleept hadden...
Door met de pikhaak één kant op te pakken en door te trekken konden we de lijn eenvoudig om de kiel wegkrijgen en daarna binnenboord trekken...

2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd mannen met jullie overtocht, 1000 Miles of het niets is 😀
    Goed verblijf op Horta. Gr. Bob

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook namens de KWINT crew gefeliciteerd met de geslaagde overtocht. Nog een prettig verblijf op Horta.

    BeantwoordenVerwijderen