Waar zitten we

zondag 19 juni 2022

Orth (Fehmarn)/Grömitz

Na een lekker stranddagje in Laboe op het hondenstrand, vlakbij het onderzebootmonument en de museumonderzeeboot,

zijn we richting Fehmarn gevaren, je moet daar door een schietgebied heen van de marine, je ziet dit in het midden van het scherm. Er werd echter alleen vlak onder de kust geschoten zodat we vanaf Kiel Leuchtturm rechtstreeks richting Fehmarn konden zeilen. De schiettijden worden op VHF11 een aantal malen per dag doorgegeven. Wij werden op het laatst nog opgeroepen terwijl we keurig boven de Kiel-Fehmarnsund weg zaten, maar het betrof een jacht (zonder AIS) dat een mijltje zuidelijker van ons het gebied in zeilde. 


We zij al twee keer in Heiligenhafen geweest dus het plan was om deze keer naar Orth op Fehmarn te zeilen, deze haven ligt in een baai met veel stenen en met het verhaal in het achterhoofd van een collega die daar een aantal jaren terug zijn boot lek gevaren heeft hebben we de punt van van het zuidelijke schiereilandje ruim gerond.


Onderweg zijn we veel marineschepen tegengekomen die net de BALTOPS 2020 oefening hadden afgerond. Een van de schepen was de USS Mount Whitney, het vlaggeschip van deze oefening. Verder veel mijnenjagers, fregatten en bevooradingsschepen van zo ongeveer alle Baltische landen, Duitsland, Nederland, Belgie, UK en USA.
In Orth bleek de haven, ondanks dat het nog lang geen hoogseizoen is en we redelijk op tijd binnenkwamen, al helemaal vol. We lagen uiteindelijk 'dubbel' naast de botenkraan.


In eerste instantie waren we van plan om de volgende dag een fietstochtje over het vlakke Fehmarn te maken, maar gezien de voorspelde zomerse zaterdag besloten we de volgende dag toch maar te verkassen naar Grömitz in de Lubeckerbucht. Onder de brug door en met nog wat nadruppelende marineboten op weg naar Kiel (en de Kielerwoche),



hebben we inderdaad de beloofde warme stranddag gekregen, we hebben gelijk maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om onze Cobb bbq maar weer even uit te proberen.



Na een mooie rustige avond is het nu even wachten totdat een regen en onweersfront voorbijgetrokken is waarna we, waarschijnlijk maandag, weer verder zuidwaarts trekken.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten