Waar zitten we

woensdag 21 juni 2017

Figueira da Foz/Peniche

De trips van Aveiro naar Figueira da Foz en van daar naar Peniche bestonden wee uit voornamelijk motorzeilen, de wind was over het algemeen zwak tot matig uit N tot WNW.
Bij het uitvaren van Aveiro kwamen we nog een oude Cubaanse trawler tegen, dot soort schepen vist op alles wat los en vast zit als voer voor de viskwekerijen, niet zo positief...
De trip van Figueira da Foz naar Peniche begon met redelijk dichte mist die tot halverwege Peniche aanhield, dus radar bij, actieve radarantenne aan en met de schepen (niet alle schepen hebben AIS) kwam het wel goed. Alleen die rottige visstaken blijft handwerk. Nu zie je die toch vaak pas op 50 tot 100m afstand.
Nadat de mist opgetrokken was hebben we +/- 8 dolfijnen om de boot gehad, de eerste voor de kust van Portugal, nu wordt hier ook intensief gevist en heb je ook veel scheepvaart voor de kust.

Peniche is vooral een grote visserijhaven met een kleine jachthaven, de vissers varen constant in en uit. De kaap bij Perniche deed wel een beetje denken aan Helgoland.
Bij aankomst was er, behalve de lokale waterpolitie die de honneurs waarnam voor paspoorten en bootgegevens, niemand meer te bekennen, Huub en ik zijn dus om de beurt even gaan eten (geen pasje voor het hek).
Deze drie plaatsen zitten duidelijk nog te wachten op de start van het toeristenseizoen.

Vis zit er in de havens hier genoeg; soort harders denk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten