Waar zitten we

zaterdag 17 juni 2017

Viana do Castelo/Leixoes (Porto)

We zijn in Portugal! Vanuit Vigo zijn we al motorzeilend met prachtig weer maar nauwelijks wind naar Viana do Castelo gezeild. Weer een apart plekje; de haven en de brug zijn rond 2007 aangelegd met Europees subsidiegeld en aan alles is te zien dat er ook precies 10 jaar niets meer aan is gebeurd.
We hadden ons ingesteld om aan de drijvende steiger te liggen buiten de eigenlijke haven. We zagen daar al een paar boten liggen die we ook in La Coruña hadden gezien, dus dat sterkte de verwachting dat de haven vol was. Maar toen we vlak voor de draaiden om (dubbel) aan die steiger te liggen draaide de loopbrug open en konden we op een prachtig plekje liggen met de kont naar de wal een een ankerlijn voorop.

In het havenkantoor aangekomen eerst maar eens gaan zitten en de eigendomsbewijzen, paspoorten en verzekeringspapieren overhandigd; het begint te wennen...
De prijs voor één nacht was ook een verassing; 39 Euro! Maar ja, na zo vaak ankeren moet dat kunnen, zeker in de wetenschap dat dit heel normale prijzen in Engeland zijn.
De Marinero (Havenmeester) vertelde dat die avond er een middeleeuws feest was in de oude stadskern direct naast de jachthaven, dát was dan weer wél mooi! Dus snel douchen en naar het feest.
Nou ja, feest, alle verenigingen uit de wijde omtrek, plus alle rondreizende artiesten die zomers de jaarmarkten afschuimen hadden er een standje, verkleed en wel.
Deed een beetje denken uit de kermis in Emden bij de sluitingstocht, maar dan bij 25 graden. Uiteindelijk een paar clubs gesponsord en de buik vol (van het eten en het door de nauwe straatjes schuivelen) inclusief een bord poffertjes voor Huub, geproduceerd door een Nederlands stel dat met poffertjes en stroopwafels alle Spaanse markten afschuimt.
De volgende morgen nog een broodje en wat fruit gehaald en weer vertrokken uit Viana richting Leixoes (spreek je uit als Leisjoes), de havenstad van Porto. We konden zowaar een uurtje of 2 de genaker er op hebben totdat de wind recht van achteren kwam en de AWS 2 knopen was, dus de plof er maar weer bij op een bijna blakke oceaan.
Dichtbij Leixoes aangekomen was het wel even schrikken, het eerste wat we zagen was een raffinaderij en een containerterminal, maar in de jachthaven aangekomen was het een aangename verassing; héél veel lange afstand zeilers, een leuke sfeer en elke Portugees die we tot nu toe gesproken hebben spreekt Engels, dit in tegenstelling tot Spanje. We liggen hier voor 15 Euro per nacht tussen een bont gezelschap van vertrekkers, 'terugkeerders' en gewone vakantiegangers zoals wij ;-)
Huub had zin aan pasta en het was al acht uur avonds, dus een blik Smac opengetrokken, in blokjes aangebakken, een siepel en een paprika er in plus een half pak pastasaus en we zijn weer klaar!
Morgen gaan we met de metro naar Porto en daar eens in de binnenstad rondkijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten