Waar zitten we

dinsdag 12 juli 2022

Greifswald

Na toch nog een extra dagje Lauterbach i.v.m. de nog steeds harde wind zijn we uiteindelijk de Greifswalder Bodden overgestokken van Noord naar Zuid met een mooie lopende wind van ca. 14 kn. Zo op tweederde van de afstand zagen we meer en meer zeilboten convergeren richting Wieck, het plaatsje aan de monding van de Ryck die, na een stuw en een klapbrug in Wieck, uiteindelijk na 2,5 mijl eindigt in Greifswald. Het bleek dat het een Finse zeilclub was die samen een rondje Rügen deed en dus net zonodig nu naar Greifswald moest. Ze hadden blijkbaar al plekken besproken; op de passantensteiger liep al een geel hesje druk te stuiteren en te gebaren. Nu zit aan die kant ook de Hanse werf waar onze boot 15 jaar geleden is gebouwd, maar lauloene, geen kans voor een plek. Uiteindelijk hadden we een prima plek aan de oude handelskade tussen de traditions-schiffe met uitzicht op de werf waar de diverse Hanse boten in bedrijf gesteld worden.


Door renovatiewerkzaamheden aan de oude kade was de 'Hanse-werf kant' een eind omlopen dus het idee om daar even te kijken hebben we maar laten varen. Uiteindelijk kwam er om 16:00 een havenmeester opdagen die kantoor hield in een oud torentje naast een, naar later bleek, ook oud sanitair hok.

We hebben daarna tot eeen uur of acht door Greifswald gebanjerd en ook deze (kleinere) Hanzestad is wel de moeite waard.



In verband met de te verwachten hardere wind vanaf woensdag hebben we maar besloten om de volgende ochtend voor de brug van 10:00 in Wieck te gaan en dan door naar Peenemunde op Usedom. Dus om 09:30 los in Greifswald voor de 2,5km naar Wieck.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten