Waar zitten we

dinsdag 30 mei 2017

La Coruna 4

Vandaag dus naar de Torre de Hércules geweest en dat was de moeite waard! Nu zit het weer ook mee, het standaard zomerweer; blue-skies met morgens weinig wind en middags 4-6 uit het noorden lijkt te hebben ingezet. Ik zit nu in de kuip in de blote (licht aangebrande) bast te typen en foto's te uploaden.
De vuurtoren is zo'n 2000 jaar geleden gebouwd door de Romeinen en bezat toen al een geavanceerde (olie-)lamp met spiegels en een hydraulische bediening voor het knipperen, de baai hier was een zeer belangrijk punt voor de Romeinen. In ongeveer 1780 is er een extra schil om de vuurtoren heen gebouwd, maar de originele toren is nog steeds intact. Dacht de entree zal wel een Euro of 10-20 kosten, maar het bleek slechts 3 Euro, mooie prijs voor een zunnige Grunninger, je kom je eerst in een soort bunker waar je de oorspronkelijke fundering kunt zien die mooi is geconserveerd.
De toren zelf is maar zo'n 60 meter hoog, maar staat op een rots van ook ongeveer 60 meter, waardoor het licht op 120 meter staat Fl.4(20).
De timing voor een bezoekje aan de toren was ook goed want er lagen weer 2 joekels van cruiseschepen en een bezoekje aan de toren is natuurlijk een standaard bestemming... Wandelend op de promenade naar de toren kwam de achterhoed van de cruisers me tegemoet en dunde gaandeweg uit. In de toren was het dus ook niet druk. Grappig was wel dat een, op een doedelzak jengelende, in lokale klederdracht gestoken muzikant en 2 verkopers van Torretjes met een magneetje, ook hun biezen aan het pakken waren. Einde cruisers dus, ondertussen zijn ze net weer uitgevaren.



Het hele schiereiland is een parkgebied met mooi aangelegde paden en wat kunstwerken, vooral een omgekeerde hoorn wou ik wel even bekijken, want als theoretisch zou je daar het geluid van de zee versterkt door kunnen horen, niet meer dus... toen ik er onder stond zag ik dat het ding, waarschijnlijk door de lokale jeugd, vol gemikt was met stenen... maar het uitzicht was wel mooi!

Van de promenade richting vuurtoren heb je nog een paar appartementscomplexen en een hotel, maar met een strand voor de deur is het daar nog niet zo slecht!
Er is hier net nog een oerlelijk 'ding' binnen gevaren, het heeft twee rompen dus het zal wel een catamaran zijn, maar mooi is ie niet, maar ja, smaken verschillen.
De eilanden voor de kust bij Vigo, de Cies, moeten heel mooi zijn, maar om er te mogen ankeren moet je een vergunning aanvragen en dit gaat om zijn Spaans; eerst een formulier downloaden en invullen, maar de printer op de boot doet het niet, net als de heteluchtoven, de wasmachine, de frituur, de diepvries en de infraroodsauna (zitten waarschijnlijk wel allemaal op die oerlelijke catamaran...). daarnaast moet je nog een hele trits aan kopieën van je paspoort, international vaarbewijs en eigendomsbewijs meesturen, lekker handig...
Maar de zéér klantvriendelijke balie-medewerker bleek hier volledig op ingespeeld en had een stapel formulieren op haar bureau liggen. ik had hier al op ingespeeld en had alles bij m, als het goed is krijg ik nu een vergunning per mail, waarna ik de ankervergunning met behulp van het vergunningnummer via internet kan aanvragen, hier komen dan -als het goed is- geen papieren meer aan te pas. Maar goed dat ik hier nog een week lig in ons drijvend vakantieappartement...
Ik had gisteren een broccoli stronk gekocht met de bedoeling om vanavond maar weer eens zelf te gaan knutselen met rijst en broccoli, maar de Tapas lokt eigenlijk ook wel...

3 opmerkingen:

  1. Hallo Rob, Geweldige dagverslagen,foto's en filmpjes. Kijk elke dag weer uit naar een nieuw verslag.(snelkoppelingetje aangemaakt :-)). Nog veel succes met het vervolg van je reis.

    Met veilige groet

    Martin (Kwint)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie verslagen Rob! Hier racet het leven verder maar daar hoef jij niks van te snappen ;-) ! Gr. Reinier

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sluit mij aan bij de vorige reactie, hier racet de tijd en is het zo 24 juni, tot dan! Gr. Hans

    BeantwoordenVerwijderen