Waar zitten we

dinsdag 11 juli 2023

Gilleleje-Helsingborg (en een omvallende mast...)

Van het plan om op de volgende dag (zondag 9 juli) Gilleleje op de fiets te gaan verkennen en de rest van de dag naar het strand kwam niets terecht. Nadat ik met de 2 honden een paar rondjes door de havens was getuft zaten we net even met z'n allen binnen toen de mast van de boot achter ons met een rotklap naar beneden viel op onze portaalmast met zonnepanelen.



De grootste klap werd opgevangen door 1 van de 2 zonnepanelen die dan ook volledig in gruzelementen was, het tweede paneel was licht verbogen en alle schroeven uit de steunbeugel waren door het aluminium profiel getrokken. De buis waarop de panelen waren gemonteerd was doorgebogen en de bijboot en kuip lagen vol met kleine glassplinters,  maar verder leek er niets loos. Vervolgens met de grootzeilval de omgevallen mast zo hoog gehesen dat hij op de kade kan worden getild, daarna het versplinterde paneel gedemonteerd en op de wal gebracht en de boot met heel veel water afgespoeld zodat we geen last meer hadden van de glassplinters, daarna eerst maar een biertje gedronken met de veroorzakers van dit feest en alle gegevens uitgewisseld t.b.v. de verzekeringen. Na alle overige apparatuur getest te hebben is het eigenlijk met een sisser afgelopen.

Oorzaak van dit alles was de gebroken voorstag als gevolg van het los proberen te krijgen van een vastzittend rolsysteem, in zo'n situatie is het bloedlink maar steeds door te blijven draaien omdat je daarmee het risico loopt het voorstag kapot te torderen, wat dus hier ook is gebeurd zie onderstaande foto:

Toevallig is dit mij bijna overkomen toen ik met Huub langs de kust van NW-Spanje zeilde, ik ben toen de mast ingeklommen om de zaak te klaren, i.p.v. met geweld de zaak beneden los proberen te wurgen. 

Maar goed uiteindelijk nog (weer) een mooie strandmiddag en op maandag wandelen door het mooie dorpje,


boodschappen doen en in de avond een wandeling naar de vuurtoren 'Nakkehoved Fyr', 'tis hier wel een goudkustje met prachtige huizen op de rand van de kliffen.

Uiteindelijk zijn we dinsdag 11 juli richting Helsingborg in Zweden vertrokken, recht tegenover Helsingør in Denemarken, In Helsingør waren we in 2005 al eens geweest met ons Waarschip 28LD op weg naar Zweden dus nu maar eens aan de Zweedse kant kijken. Het werd een mooi tochtje langs die goudkust bij Nakkehoved,  


maar toen we de hoek omgingen en de Sund tussen Denemarken en Zweden inzeilden kregen we bijna 3kn stroom tegen, dat plus de zwakke ZO-wind recht op de neus noopte ons om het resterende met de motor er bij te varen. Woensdag 12 juli krijgen we (weer) te maken met een bult wind en regen, dus we hebben de boot maar met de neus richting de verwachte wind geparkeerd, tegenover het museum voor moderne kunst


en gaan dan Helsingborg maar eens verkennen, we hebben al even een sneak-preview gedaan maar zijn gestrand op een food-market, morgen maar even verder kijken.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten