Waar zitten we

zaterdag 19 augustus 2023

Laboe-Giesselau Schleuse

Echt strandweer was het niet vrijdag, maar wel droog. We zijn dus maar niet in Laboe blijven liggen, maar zijn door de sluis bij Holtenau het Kielerkanaal opgegaan. We zijn om 10:00 los gegaan en konden uiteindelijk om 12:00 met zo'n 40 jachten met de beroepsvaart meeschutten. De truc is dan om niet met de eersten mee de sluis in te varen want in de sluis heb je drijvende steigers die ongeveer 10cm boven het water uitsteken en je moet dan dus een flink eind naar beneden springen. Ga je met de achterhoede mee dan vaar je alle aanlegperikelen voorbij en kun je langszij een van de boten die als eerste naar binnen in gesjeesd en dus al tijdje vastligt; makkelijk aanleggen en het mooiste is dat je als een van de eersten de sluis weer uitvaart. Na de sluis moeten we nog even een ticket kopen voor de kanaalvaart van €18 en kunnen we de honden nog even laten plassen en daarna 'immer gerade aus' en bootjes kijken. 

We hadden, na ons trauma van 2008 toen we de boot er 1 week achter moesten laten vanwege een vastzittend stopmechanisme op de motor, besloten om deze keer Rendsburg voorbij te varen een weer eens voor de Gieselau-sluis te overnachten. Voordeel is dat we de volgende dag nog maar een dikke 20 mijl hoeven te varen en de eerste 30 al gehad hebben. We hebben nog wel even een pits-stop gemaakt langs het kanaal bij Rendsburg voor de honden, maar we lagen uiteindelijk rong 19:00 vast bij de sluis, samen met nog een stuk of 8 boten. 

Rond de sluis is verder helemaal niets, je ligt in de weilanden. Zou je de sluis doorgaan dan kom je op de rivier de Eider, 

je komt dan vlak bij Friedrichstadt weer door een sluis en je bent dan weer op getijdenwater. Na Friedrichstad moet je dan bij Tönning door een spersluis en dan zit je weer op de Noordzee. We willen deze route ook zeker nog een keer doen! 

Na een lekkere warme hap en nog een rondje met de honden konden we ons opmaken voor een rustige nacht in een totaal verstilde omgeving.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten